Sensorische informatieverwerking (SI)

Sensorisch betekent zintuiglijk. Onze zintuigen geven informatie die wij nodig hebben om te kunnen overleven en te functioneren in het dagelijkse leven. De zintuigen ontvangen informatie van zowel binnen als buiten ons lichaam. Wij zijn in staat om belangrijke en onbelangrijke informatie van elkaar te onderscheiden en we kunnen daardoor de informatie die belangrijk voor ons is adequaat gebruiken. De zintuigen informeren en helpen ons de hele dag door om doelgerichte en doelbewuste reacties te kunnen geven.

Vaak denken we bij zintuigen aan de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk) en mond (smaak) en de huid (tastzin). We hebben echter ook “verborgen” zintuigen: het evenwichtsorgaan, het gevoel vanuit de spieren en gewrichten (propriocepsis) en het gevoel vanuit onze inwendige organen. De zintuigen be├»nvloeden elkaar en functioneren uiteindelijk als geheel. Bij veel activiteiten gebruiken we ze tegelijk.

Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnen komt niet zo vanzelfsprekend en soepel als het eigenlijk zou moeten waardoor allerlei activiteiten in het dagelijks leven moeizaam verlopen. Zij nemen informatie rommelig waar, ervaren sensorische informatie sterker of juist minder sterk dan hun leeftijdgenootjes.

Het onvermogen van kinderen om soepel te kunnen reageren door problemen in de sensorische informatie verwerking is niet door niet willen maar door niet kunnen!            (www.nssi.nl)

Mochten er twijfels zijn over de zintuigelijke prikkelverwerking dan zijn er onderzoek en behandelmogelijkheden en schroom niet contact op te nemen voor overleg.